
A zöldség- és gyümölcskonzervek minőségének, romlásmentes tárolhatóságának és beltartalmi értékei megőrzésének meghatározó művelete a hőkezelés és a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása.
A sterilizálás a konzerviparban 100°C feletti hőmérsékleten történik, pontos hőmérséklet- és nyomásrendje termékenként, valamint csomagolási módozatonként és méretenként eltérő. A csomagolóedényzet ép, sértetlen megtartása érdekében a sterilezőberendezés belső terében uralkodó nyomásnak a konzerven belüli mindenkori nyomáshoz kell igazodnia.
Az üvegek, palackok és befőttek sterilizálása és fertőtlenítése hőkezeléssel sokkal kényesebb feladat. Álló helyzetben a sterilizálás kivitelezése egyszerűbb, mint fekvőhelyzetben.
A csomagolás és tartósítási hőkezelés megkezdése előtt a tárolásra szolgáló edényeket és palackokat kezelni kell. A mosáshoz célszerű klór-dioxiddal kezelt tiszta ivóvizet használni, mert ez a szer nem csak a baktériumokat pusztítja el, de maradványai nem okoznak minőségbéli változást a tartósított élelmiszereknél.
A klór-dioxid vizes oldata nem csak az élelmiszerek tartósítására, a tárolóedények tisztítására alkalmas, lehetőség van a berendezések és gépek tisztítására is ezt a szert alkalmazni. Célszerű lehet a vizes szer párásítás útján történő alkalmazása, mely során a gyártósori helyiség komplex fertőtlenítése is megoldható.
Tartósítás szakszerűen a gyártás során hőkezeléssel. Néhány további érdekes téma olvasóink számára: élelmiszeripari tisztítás, fertőtlenítés klór-dioxid, ivóvíz kezelés szakszerűen, tartósítás az iparban, sterilizálás TwinOxide szerrel, konzerválás gépek.
Megosztás a facebookonAz élelmiszeriparban a technológiai folyamatok minden fázisában kötelező a csíramentesítés. A megfelelő fertőtlenítő szer kiválasztása, a víztisztító berendezések beszerelése, mint szolgáltatás igénybe vehető. A vezetékes ivóvíz másodlagos kezelése az élelmiszerek tartósítása és az élelmiszer biztonság szemponjából fontos. Az ivóvíz fertőtlenítési szolgáltatást a TwinOxide szerek alkalmazásával vehetik igénybe az ipari dolgozók.
Az élelmiszeripar minden területén fontos a nagyfokú higiénia, a fertőtlenített ivóvíz és munkaterület, de egyesesetekben az átlagosnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ivóvízkezelésre:
Az ivóvíz előkészítő, kezelő és fertőtlenítő berendezések szolgáltatásainak kiválasztásakor körültekintően kell eljárni, hiszen nem csak a vásárlók egészsége kerülhet veszélybe a rossz minőségű ivóvíz felhasználása során, hanem az elkészült termék minőségét is befolyásolhatjuk. A sörgyártás során például a rossz minőségű fertőtlenítő szer alkalmazása a sör ízére, színére és illatára is befolyással lehet.
Ivóvíz kezelési és vízfertőtlenítési szolgáltatás kiválasztása és karbantartása az élelmiszeriparban. Néhány további téma, melyet érdemes lehet megismerni: víztisztítási eljárások szolgáltatása, ivóvíz tisztítás szakszerűen, élelmiszer ipari technológiák, víz fertőtlenítése klór dioxiddal, víztisztító berendezés szerelése.
Megosztás a facebookonA sörfőzdék berendezéseinek sterilizálása fontos technológiai folyamat, mely az elkészült alkoholos ital élvezeti értékére is hatással van, ezért a megfelelő, klór dioxid tartalmú szer alkalmazása célszerű.
A sörfőző berendezések folyamatos karbantartása, tisztítása és fertőtlenítése rendkívül fontos technológiai folyamat. A nagyüzemi sörgyártás során is fontos a rendszeresen végzett csírátlanítás, de a kézműves sörök gyártói számára is gondot okoz a gazdaságos sterilizálás.
A sörfőző edények és üstök tisztaságán múlik, hogy az elkészült ital minősége és íze állandó legyen, az üzem egyediségét is ez biztosítja. A tiszta és baktériummentes erjesztőtartáj biztosítja az erjesztési folyamat kiszámíthatóságát és biológiai stabilitását.
A tapasztalt sörfőző mesterek tudják igazán, hogy mennyire fontos a sörkészítési eljárás folyamatában a technológiai tisztaság. Az elkészült ital számára nem csak a palackok fertőtlenítése fontos, a készítési folyamatban résztvevő eszközök higiéniája is rendkívül fontos. Az erjesztési folyamatban résztvevő baktériumok és mikrobák mellett figyelembe kell venni a szabadon élő mikroorganizmusokat is, melyek a tartályok falán, a csövekben és a csatlakozókban megtelepedhetnek és a sörbe kerülve megváltoztathatják annak állagát, ízét, szagát és színét is, rossz esetben zavarosságot okozhatnak.
A sörfőzdék berendezései általában rozsdamentes acélból készülnek, melyeket az aktív klór károsíthat. Különösen a kisebb költségvetésű kézműves italok készítői számára fontos a költséghatékonyság, az olcsó megoldások alkalmazása. A TwinOxid egy komplex szer, mely a legtöbb söripari eljárásban biztonságosan alkalmazható.
A sör egyik fontos alapanyaga a tiszta ivóvíz. A klór-dioxid tartalmú szer alkalmazásával ezt gyorsan és költséghatékonyan fertőtleníthetjük, tisztíthatjuk. A TwinOxide a rozsdamentes tartályok fertőtlenítésekor kíméletesen bánik az anyaggal, ezért különösen költséghatékonynak bizonyult.
Sörfőzdék és ipari létesítmények fertőtlenítési technológiája és higiéniája. A sörfőzdék berendezéseinek sterilizálása fontos technológiai folyamat, mely az elkészült alkoholos ital élvezeti értékére is hatással van, ezért a megfelelő, klór dioxid tartalmú szer alkalmazása célszerű. Néhány további kulcsszó, melyet érdemes keresés után elolvasni: víztisztítási eljárások ismertetése, fertőtlenítés szolgáltatás, klór dioxid szer, sörfőzde tisztítása.
Megosztás a facebookonA membránoz víztisztító és fertőtlenítő eljárások közül az egyik legelterjedtebb a fordított ozmózis, mely elven többféle berendezést is készítettek. A szolgáltatás igénybevétele már lakásokban is lehetséges, nincs szükség a klóros ivóvízkezelésre.
Az ivóvíztisztás többféle módszer segítségével történhet, ezen metódusok egy része otthoni körülmények között is működőképes. A víztisztítás lényege, hogy a vízből a lehető legtöbb szennyező anyagot kiszűrjük. A víztisztítás eredményeképp létrehozott víz minősége annak felhasználási területétől függ, hiszen használhatjuk öntözővíznek, uszodába és ivóvíz tisztításra is.
A mechanikus szűrőberendezések alkalmazása a háztartási gépek védelme szempontjából is fontos.
A vízkezelés kezdeti időszakában a mechanikus homokszűrő berendezések alkalmazása volt népszerű. A 30-as, 40-es években az ivóvíz illat és ízminőségének javítása is fontossá vált,erre a célra adszorpciós szűrők alkalmazását vezették be.
A fordított ozmózis az ozmózis ellentéte, mely lényege, hogy egy félig áteresztő membránon, az ozmózisnyomás hatására átpréselik a vízmolekulákat. Mivel a fordított ozmózis során alkalmazott vízáteresztő réteg áteresztő mérete 0,0001 mikron, ezért szinte minden fizikai és kémiai szennyezőanyagot kiszűr. A folyamat eredményeként nagy tisztaságú ivóvízhez juthatunk.
Az ivóvíztisztítás kifinomult módszereit egyre gyakrabban alkalmazzák otthonokban is, nem csak nagyüzemi vízkezelés alkalmazása a jellemző. A tiszta és egészséges ivóvíz a hétköznapi életben alapkövetelmény.
Az emberi szervezetben az ozmózisnyomás mintegy 8 bar, ez teszi lehetővé, hogy a tápanyagok eljussanak a szerveinkhez. A növényi szervezetekben ez a nyomás elérheti a 20 bart is, ezért lehetséges, hogy a víz és a tápanyagok eljuthatnak a növények gyökerétől egészen a lombkoronáig.
Membrános víztisztítás alkalmazása lakásokban és otthonokban. Néhány további téma, melyet ajánlunk olvasásra: víztisztítási eljárások ára, fertőtlenítés klórral, víztisztítás szűrés, víztisztító szűrő vásárlása, szolgáltatás ivóvíz.
Megosztás a facebookon