Tartósítás hőkezeléssel

Sterilizálás az élelmiszeriparban

Fertőtlenítés konzerv ipar.

A zöldség- és gyümölcskonzervek minőségének, romlásmentes tárolhatóságának és beltartalmi értékei megőrzésének meghatározó művelete a hőkezelés és a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása.

Sterilizálás és fertőtlenítés

A sterilizálás a konzerviparban 100°C feletti hőmérsékleten történik, pontos hőmérséklet- és nyomásrendje termékenként, valamint csomagolási módozatonként és méretenként eltérő. A csomagolóedényzet ép, sértetlen megtartása érdekében a sterilezőberendezés belső terében uralkodó nyomásnak a konzerven belüli mindenkori nyomáshoz kell igazodnia.

Az üvegek, palackok és befőttek sterilizálása és fertőtlenítése hőkezeléssel sokkal kényesebb feladat. Álló helyzetben a sterilizálás kivitelezése egyszerűbb, mint fekvőhelyzetben.

A helytelen nyomáson végzett fertőtlenítés az alábbi hibákat okozhatja:

  • csőrösödés – nem kilégző zárás esetén alakul ki, ha a belső túlnyomás nagyobb, mint amit a lapka rugalmas alakváltozása követni tud, maradandó deformáció alakul ki,
  • rövidlevesség – kilégző zárású üvegek fekvő helyzetű sterilizálásakor a belső túlnyomás a lapka pereme alatt felöntőlevet szoríthat ki,
  • vízbeszívás – hűtéskor a belső túlnyomás csökkenése – kilégző zárás esetén – a sterilizálótérből vizet szívhat be.

Palackok és tárolóedények fertőtlenítése

A csomagolás és tartósítási hőkezelés megkezdése előtt a tárolásra szolgáló edényeket és palackokat kezelni kell. A mosáshoz célszerű klór-dioxiddal kezelt tiszta ivóvizet használni, mert ez a szer nem csak a baktériumokat pusztítja el, de maradványai nem okoznak minőségbéli változást a tartósított élelmiszereknél.

A klór-dioxid vizes oldata nem csak az élelmiszerek tartósítására, a tárolóedények tisztítására alkalmas, lehetőség van a berendezések és gépek tisztítására is ezt a szert alkalmazni. Célszerű lehet a vizes szer párásítás útján történő alkalmazása, mely során a gyártósori helyiség komplex fertőtlenítése is megoldható.

Tartósítás szakszerűen a gyártás során hőkezeléssel. Néhány további érdekes téma olvasóink számára: élelmiszeripari tisztítás, fertőtlenítés klór-dioxid, ivóvíz kezelés szakszerűen, tartósítás az iparban, sterilizálás TwinOxide szerrel, konzerválás gépek.

Ivóvíz kezelési és vízfertőtlenítési szolgáltatás az élelmiszeriparban

Technológiák és szerek

Az élelmiszeriparban a technológiai folyamatok minden fázisában kötelező a csíramentesítés. A megfelelő fertőtlenítő szer kiválasztása, a víztisztító berendezések beszerelése, mint szolgáltatás igénybe vehető. A vezetékes ivóvíz másodlagos kezelése az élelmiszerek tartósítása és az élelmiszer biztonság szemponjából fontos. Az ivóvíz fertőtlenítési szolgáltatást a TwinOxide szerek alkalmazásával vehetik igénybe az ipari dolgozók.

Az ipari vízkezelés módszerei

A modern ipari vízkezelő berendezések egyszerre több szolgáltatást is nyújtanak a gyárak számára:

  • Fordított ozmózis – a nagy hatékonyságú szűrőberendezések nem csak lágyítják a vizet, de szinte maradéktalanul eltávolítják az ásványi sókat is az ivóvízből.
  • Oxidáció – a berendezés ezen szolgáltatás távolítja el a vízből a hidrogén-szulfidot és előkészíti a fémeket az eltávolításra.
  • Szűrés – az új típusú víztisztító berendezések egyik legfontosabb része a szűrőrendszer, mely az organikus anyagokat a fémeket és a klór maradványokat is eltávolítja az ipari felhasználásra szánt vízből, emellett fertőtlenítő hatással is rendelkezik.
  • UV-fertőtlenítés – a legmodernebb berendezések szolgáltatásainak sorába beletartozik az UV-lámpás vízkezelés, ivóvízfertőtlenítés is, ami az élelmiszeripari biztonság szempontjából előnyös.

Milyen ágazatokban van szükség az ivóvízkezelésre

Az élelmiszeripar minden területén fontos a nagyfokú higiénia, a fertőtlenített ivóvíz és munkaterület, de egyesesetekben az átlagosnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ivóvízkezelésre:

  • sör és alkoholgyártás
  • tejipar
  • ivóvíz és ásványvíz palackozó üzemek
  • üdítő- és gyümölcslé palackozó üzem
  • hús és halfeldolgozó üzemek.

Az ivóvíz előkészítő, kezelő és fertőtlenítő berendezések szolgáltatásainak kiválasztásakor körültekintően kell eljárni, hiszen nem csak a vásárlók egészsége kerülhet veszélybe a rossz minőségű ivóvíz felhasználása során, hanem az elkészült termék minőségét is befolyásolhatjuk. A sörgyártás során például a rossz minőségű fertőtlenítő szer alkalmazása a sör ízére, színére és illatára is befolyással lehet.

Ivóvíz kezelési és vízfertőtlenítési szolgáltatás kiválasztása és karbantartása az élelmiszeriparban. Néhány további téma, melyet érdemes lehet megismerni: víztisztítási eljárások szolgáltatása, ivóvíz tisztítás szakszerűen, élelmiszer ipari technológiák, víz fertőtlenítése klór dioxiddal, víztisztító berendezés szerelése.

Sörfőzdék fertőtlenítési technológiája

A sörfőzdék berendezéseinek sterilizálása fontos technológiai folyamat, mely az elkészült alkoholos ital élvezeti értékére is hatással van, ezért a megfelelő, klór dioxid tartalmú szer alkalmazása célszerű.

Otthoni sörfőző berendezések karbantartása

Sorfőzde berendezés fertőtlenítés.

A sörfőző berendezések folyamatos karbantartása, tisztítása és fertőtlenítése rendkívül fontos technológiai folyamat. A nagyüzemi sörgyártás során is fontos a rendszeresen végzett csírátlanítás, de a kézműves sörök gyártói számára is gondot okoz a gazdaságos sterilizálás.

A sörfőző edények és üstök tisztaságán múlik, hogy az elkészült ital minősége és íze állandó legyen, az üzem egyediségét is ez biztosítja. A tiszta és baktériummentes erjesztőtartáj biztosítja az erjesztési folyamat kiszámíthatóságát és biológiai stabilitását.

A tisztítási folyamat

A tapasztalt sörfőző mesterek tudják igazán, hogy mennyire fontos a sörkészítési eljárás folyamatában a technológiai tisztaság. Az elkészült ital számára nem csak a palackok fertőtlenítése fontos, a készítési folyamatban résztvevő eszközök higiéniája is rendkívül fontos. Az erjesztési folyamatban résztvevő baktériumok és mikrobák mellett figyelembe kell venni a szabadon élő mikroorganizmusokat is, melyek a tartályok falán, a csövekben és a csatlakozókban megtelepedhetnek és a sörbe kerülve megváltoztathatják annak állagát, ízét, szagát és színét is, rossz esetben zavarosságot okozhatnak.

Fertőtlenítő szerek

A sörfőzdék berendezései általában rozsdamentes acélból készülnek, melyeket az aktív klór károsíthat. Különösen a kisebb költségvetésű kézműves italok készítői számára fontos a költséghatékonyság, az olcsó megoldások alkalmazása. A TwinOxid egy komplex szer, mely a legtöbb söripari eljárásban biztonságosan alkalmazható.

A sör egyik fontos alapanyaga a tiszta ivóvíz. A klór-dioxid tartalmú szer alkalmazásával ezt gyorsan és költséghatékonyan fertőtleníthetjük, tisztíthatjuk. A TwinOxide a rozsdamentes tartályok fertőtlenítésekor kíméletesen bánik az anyaggal, ezért különösen költséghatékonynak bizonyult.

Sörfőzdék és ipari létesítmények fertőtlenítési technológiája és higiéniája. A sörfőzdék berendezéseinek sterilizálása fontos technológiai folyamat, mely az elkészült alkoholos ital élvezeti értékére is hatással van, ezért a megfelelő, klór dioxid tartalmú szer alkalmazása célszerű. Néhány további kulcsszó, melyet érdemes keresés után elolvasni: víztisztítási eljárások ismertetése, fertőtlenítés szolgáltatás, klór dioxid szer, sörfőzde tisztítása.

Membrános víztisztítás

A membránoz víztisztító és fertőtlenítő eljárások közül az egyik legelterjedtebb a fordított ozmózis, mely elven többféle berendezést is készítettek. A szolgáltatás igénybevétele már lakásokban is lehetséges, nincs szükség a klóros ivóvízkezelésre.

A fordított ozmózis

Víztisztító berendezés, fordított ozmózis.

Az ivóvíztisztás többféle módszer segítségével történhet, ezen metódusok egy része otthoni körülmények között is működőképes. A víztisztítás lényege, hogy a vízből a lehető legtöbb szennyező anyagot kiszűrjük. A víztisztítás eredményeképp létrehozott víz minősége annak felhasználási területétől függ, hiszen használhatjuk öntözővíznek, uszodába és ivóvíz tisztításra is.

A mechanikus szűrőberendezések alkalmazása a háztartási gépek védelme szempontjából is fontos.

A membrános víztisztítás története

A vízkezelés kezdeti időszakában a mechanikus homokszűrő berendezések alkalmazása volt népszerű. A 30-as, 40-es években az ivóvíz illat és ízminőségének javítása is fontossá vált,erre a célra adszorpciós szűrők alkalmazását vezették be.

A membrános víztisztító három típusát ismerjük:

  • szűrőbetétes víztisztító
  • ozmózis víztisztító
  • specifikus vízszűrő.

A fordított ozmózisos víztisztítási eljárás

A fordított ozmózis az ozmózis ellentéte, mely lényege, hogy egy félig áteresztő membránon, az ozmózisnyomás hatására átpréselik a vízmolekulákat. Mivel a fordított ozmózis során alkalmazott vízáteresztő réteg áteresztő mérete 0,0001 mikron, ezért szinte minden fizikai és kémiai szennyezőanyagot kiszűr. A folyamat eredményeként nagy tisztaságú ivóvízhez juthatunk.

Az ivóvíztisztítás kifinomult módszereit egyre gyakrabban alkalmazzák otthonokban is, nem csak nagyüzemi vízkezelés alkalmazása a jellemző. A tiszta és egészséges ivóvíz a hétköznapi életben alapkövetelmény.

Az emberi szervezetben az ozmózisnyomás mintegy 8 bar, ez teszi lehetővé, hogy a tápanyagok eljussanak a szerveinkhez. A növényi szervezetekben ez a nyomás elérheti a 20 bart is, ezért lehetséges, hogy a víz és a tápanyagok eljuthatnak a növények gyökerétől egészen a lombkoronáig.

Membrános víztisztítás alkalmazása lakásokban és otthonokban. Néhány további téma, melyet ajánlunk olvasásra: víztisztítási eljárások ára, fertőtlenítés klórral, víztisztítás szűrés, víztisztító szűrő vásárlása, szolgáltatás ivóvíz.