Permetező gépek fertőtlenítésre is

Kerti gépek és eszközök

A fertőtlenítő permetezés végezhető kerti szerszámok, gépek segítségével is. A Porozógép, ritkábban használt, de nagyon praktikus növényvédő, permetező eszköz. Ugyancsak különböző méretben és kivitelben szerezhető be, kézi és háti típusban. Ha csak néhány apró növényt (pl. pár tő szamócát) kell beporozni, akkor porozógép helyett megfelel egy ritka szövésű harisnya is.

A fertőtlenítő szer kimérése

Házi kertekben rendszerint csak kis mennyiségű permetszerre, fertőtlenítő szerre van szükség, ezekhez mérlegre van szükség. Jóllehet a szerek egyre nagyobb részét árusítják kis csomagolású egységekben, egy részüket még mindig nagyobb csomagokban, üvegekben hozzák forgalomba. A korszerű növényvédő szereket nagyon pontosan kell kimérni, mert az előírtnál kisebb töménységben csökken a hatásfokuk, túlzott töménységben alkalmazva pedig súlyos perzseléseket okozhatnak.

A por alakú növényvédő szerek kimérésére legcélszerűbb a levélmérleg, amelyet néhány súllyal kell kiegészíteni. Ha igen kis mennyiségű, por alakú szert kell kimérni, akkor alkalmazzuk az ún. patikus módszert: lemérünk 10 g szert, a port papírra tesszük, majd kétfelé osztjuk. Ezt ismét kétfelé osztjuk, majd újra megfelezzük.

A folyékony szereket kalibrált üvegmércével adagoljuk ki.

Védőfelszerelés fertőtlenítéshez

Védőfelszerelések, a házikertben használt növényvédő szerekkel is előfordul mérgezés. Ezért mindig óvatosan és az előírt védőfelszerelések használatával permetezzünk. Keveréskor feltétlenül húzzunk gumikesztyűt, és tegyünk fel védőszemüvegek. A permetlé kifújásánál célszerű zárt munkaruhát, védőszemüvegek gumikesztyűin széles karimájú kalapot használni.

A hőmérséklet és a fertőtlenítés összefüggése

Nagyon hasznos dolog, ha lakásunk ablakából láthatunk egy hőmérőt, igényesebbek a kertben szereljenek fel maximum-minimum hőmérőt, az a permetezések, fertőtlenítés időpontjának meghatározásához nyújt segítséget. Ha a Meteorológiai Szolgálat előre jelzi az országban várható időjárást, barométerünk megfigyelése sem haszontalan.

Szállításhoz

Nagyobb súlyú anyagok, fertőtlenítőszer és termények szállítására célszerű kétkerekű taligát beszerezni. Ezek gyerekkocsi keréknél nem nagyobb mérettel, hajlított alumínium csőköreiből házilag vagy kisüzemileg is elkészíthetők, de üzletben is kaphatók.

Permetező gépek fertőtlenítésre is. Néhány olyan téma, melyet érdemes részletesen is megismerni: víztisztítási eljárások az iparban, fertőtlenítés ára, gép vásárlás, permetező gép az iparban.

A sör minőségének javítása

Baktériumkezelés és tisztítás

Sörfőzés tisztítás fertőtlenítés.

A sörfőzés során rengeteg tényező befolyásolhatja az elkészült ital minőségét, melyet utólag már nem lehet megváltoztatni, ezért a hangsúly a megelőzésen van. A megváltozott minőségű, romlásnak indult sört a legtöbb esetben érdemesebb azonnal elfogyasztani, mint a különféle fogásokat alkalmazni, mert ezek mindegyike valamilyen mellékhatással jár.

Fodrozó sör rátöltése

Bizonyos esetekben szükségessé válhat a leálló erjedés újraindítása. Ennek okai különfélék lehetnek, általában a sörben maradó cukor eltávolítását végzik el így, tisztítással és fertőtlenítéssel. Az erjedés folyamatára a hőmérsékleti tényezők vannak döntő hatással, ha túlságosan lecsökken a környező hőmérséklet, akkor az erjedés leáll.

A fodrozó sör rátöltése annyit tesz, hogy az erjedő sörről lefejtett sörhabot rátöltjük a leállt erjedésű italra, így abban újra megindulhat a cukor lebontásának folyamata. Ha nincs erjedő sörhab, akkor cukros élesztős vizet tölthetünk a sörre.

Tisztítás vegyi anyagokkal

A sörök a tárolási idő alatt letisztulnak, azonban a lebegőanyag mennyisége nem csökken a nullára. A modern sörfogyasztás a teljesen átlátszó, letisztult italt favorizálja, ezért szükség lehet utólagos tisztításra.

A nagyüzemi sörfőzdékben zárt rendszerű szűrőberendezéssel tisztítják meg az italt, mely szűrőrétege kovaföld. Ilyen berendezést nem alkalmazhatunk otthoni körülmények között, illetve nem lenne gazdaságos.

A magáncélra főzött sör esetében a legjobb tanács, hogy fogadjuk el a homályosságot, amennyiben mindenképpen átlátszó italt szeretnénk, akkor a víztisztításban is alkalmazott derítőszerek, vegyszerek alkalmazása lehet a megoldás.

A víztisztításban alkalmazott koaguláló szer rátapad a sörben lebegő seprűdarabkákra és az edény aljára lesüllyedő darabkákat hagyományos, fizikai módszerekkel távolíthatjuk el.

A probléma az, hogy a különféle szennyeződések eltávolítására másféle italkezelő szerre van szükség. A szennyezőanyag típusának meghatározásához nagyfokú tapasztalatra van szükség, esetleg a megfelelő teszterekkel vizsgálhatjuk meg az italt.

A sör ital minőségének szakszerű javítása. Néhány további téma, melyet érdemes lehet részletesebben megismerni: klór-dioxid az élelmiszeriparban, tisztítás sörfőzés, fertőtlenítés ára, tisztítás szakszerűen, vízkezelés az iparban.

Tartósítás hőkezeléssel

Sterilizálás az élelmiszeriparban

Fertőtlenítés konzerv ipar.

A zöldség- és gyümölcskonzervek minőségének, romlásmentes tárolhatóságának és beltartalmi értékei megőrzésének meghatározó művelete a hőkezelés és a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása.

Sterilizálás és fertőtlenítés

A sterilizálás a konzerviparban 100°C feletti hőmérsékleten történik, pontos hőmérséklet- és nyomásrendje termékenként, valamint csomagolási módozatonként és méretenként eltérő. A csomagolóedényzet ép, sértetlen megtartása érdekében a sterilezőberendezés belső terében uralkodó nyomásnak a konzerven belüli mindenkori nyomáshoz kell igazodnia.

Az üvegek, palackok és befőttek sterilizálása és fertőtlenítése hőkezeléssel sokkal kényesebb feladat. Álló helyzetben a sterilizálás kivitelezése egyszerűbb, mint fekvőhelyzetben.

A helytelen nyomáson végzett fertőtlenítés az alábbi hibákat okozhatja:

  • csőrösödés – nem kilégző zárás esetén alakul ki, ha a belső túlnyomás nagyobb, mint amit a lapka rugalmas alakváltozása követni tud, maradandó deformáció alakul ki,
  • rövidlevesség – kilégző zárású üvegek fekvő helyzetű sterilizálásakor a belső túlnyomás a lapka pereme alatt felöntőlevet szoríthat ki,
  • vízbeszívás – hűtéskor a belső túlnyomás csökkenése – kilégző zárás esetén – a sterilizálótérből vizet szívhat be.

Palackok és tárolóedények fertőtlenítése

A csomagolás és tartósítási hőkezelés megkezdése előtt a tárolásra szolgáló edényeket és palackokat kezelni kell. A mosáshoz célszerű klór-dioxiddal kezelt tiszta ivóvizet használni, mert ez a szer nem csak a baktériumokat pusztítja el, de maradványai nem okoznak minőségbéli változást a tartósított élelmiszereknél.

A klór-dioxid vizes oldata nem csak az élelmiszerek tartósítására, a tárolóedények tisztítására alkalmas, lehetőség van a berendezések és gépek tisztítására is ezt a szert alkalmazni. Célszerű lehet a vizes szer párásítás útján történő alkalmazása, mely során a gyártósori helyiség komplex fertőtlenítése is megoldható.

Tartósítás szakszerűen a gyártás során hőkezeléssel. Néhány további érdekes téma olvasóink számára: élelmiszeripari tisztítás, fertőtlenítés klór-dioxid, ivóvíz kezelés szakszerűen, tartósítás az iparban, sterilizálás TwinOxide szerrel, konzerválás gépek.

Sörfőzdék fertőtlenítési technológiája

A sörfőzdék berendezéseinek sterilizálása fontos technológiai folyamat, mely az elkészült alkoholos ital élvezeti értékére is hatással van, ezért a megfelelő, klór dioxid tartalmú szer alkalmazása célszerű.

Otthoni sörfőző berendezések karbantartása

Sorfőzde berendezés fertőtlenítés.

A sörfőző berendezések folyamatos karbantartása, tisztítása és fertőtlenítése rendkívül fontos technológiai folyamat. A nagyüzemi sörgyártás során is fontos a rendszeresen végzett csírátlanítás, de a kézműves sörök gyártói számára is gondot okoz a gazdaságos sterilizálás.

A sörfőző edények és üstök tisztaságán múlik, hogy az elkészült ital minősége és íze állandó legyen, az üzem egyediségét is ez biztosítja. A tiszta és baktériummentes erjesztőtartáj biztosítja az erjesztési folyamat kiszámíthatóságát és biológiai stabilitását.

A tisztítási folyamat

A tapasztalt sörfőző mesterek tudják igazán, hogy mennyire fontos a sörkészítési eljárás folyamatában a technológiai tisztaság. Az elkészült ital számára nem csak a palackok fertőtlenítése fontos, a készítési folyamatban résztvevő eszközök higiéniája is rendkívül fontos. Az erjesztési folyamatban résztvevő baktériumok és mikrobák mellett figyelembe kell venni a szabadon élő mikroorganizmusokat is, melyek a tartályok falán, a csövekben és a csatlakozókban megtelepedhetnek és a sörbe kerülve megváltoztathatják annak állagát, ízét, szagát és színét is, rossz esetben zavarosságot okozhatnak.

Fertőtlenítő szerek

A sörfőzdék berendezései általában rozsdamentes acélból készülnek, melyeket az aktív klór károsíthat. Különösen a kisebb költségvetésű kézműves italok készítői számára fontos a költséghatékonyság, az olcsó megoldások alkalmazása. A TwinOxid egy komplex szer, mely a legtöbb söripari eljárásban biztonságosan alkalmazható.

A sör egyik fontos alapanyaga a tiszta ivóvíz. A klór-dioxid tartalmú szer alkalmazásával ezt gyorsan és költséghatékonyan fertőtleníthetjük, tisztíthatjuk. A TwinOxide a rozsdamentes tartályok fertőtlenítésekor kíméletesen bánik az anyaggal, ezért különösen költséghatékonynak bizonyult.

Sörfőzdék és ipari létesítmények fertőtlenítési technológiája és higiéniája. A sörfőzdék berendezéseinek sterilizálása fontos technológiai folyamat, mely az elkészült alkoholos ital élvezeti értékére is hatással van, ezért a megfelelő, klór dioxid tartalmú szer alkalmazása célszerű. Néhány további kulcsszó, melyet érdemes keresés után elolvasni: víztisztítási eljárások ismertetése, fertőtlenítés szolgáltatás, klór dioxid szer, sörfőzde tisztítása.

Membrános víztisztítás

A membránoz víztisztító és fertőtlenítő eljárások közül az egyik legelterjedtebb a fordított ozmózis, mely elven többféle berendezést is készítettek. A szolgáltatás igénybevétele már lakásokban is lehetséges, nincs szükség a klóros ivóvízkezelésre.

A fordított ozmózis

Víztisztító berendezés, fordított ozmózis.

Az ivóvíztisztás többféle módszer segítségével történhet, ezen metódusok egy része otthoni körülmények között is működőképes. A víztisztítás lényege, hogy a vízből a lehető legtöbb szennyező anyagot kiszűrjük. A víztisztítás eredményeképp létrehozott víz minősége annak felhasználási területétől függ, hiszen használhatjuk öntözővíznek, uszodába és ivóvíz tisztításra is.

A mechanikus szűrőberendezések alkalmazása a háztartási gépek védelme szempontjából is fontos.

A membrános víztisztítás története

A vízkezelés kezdeti időszakában a mechanikus homokszűrő berendezések alkalmazása volt népszerű. A 30-as, 40-es években az ivóvíz illat és ízminőségének javítása is fontossá vált,erre a célra adszorpciós szűrők alkalmazását vezették be.

A membrános víztisztító három típusát ismerjük:

  • szűrőbetétes víztisztító
  • ozmózis víztisztító
  • specifikus vízszűrő.

A fordított ozmózisos víztisztítási eljárás

A fordított ozmózis az ozmózis ellentéte, mely lényege, hogy egy félig áteresztő membránon, az ozmózisnyomás hatására átpréselik a vízmolekulákat. Mivel a fordított ozmózis során alkalmazott vízáteresztő réteg áteresztő mérete 0,0001 mikron, ezért szinte minden fizikai és kémiai szennyezőanyagot kiszűr. A folyamat eredményeként nagy tisztaságú ivóvízhez juthatunk.

Az ivóvíztisztítás kifinomult módszereit egyre gyakrabban alkalmazzák otthonokban is, nem csak nagyüzemi vízkezelés alkalmazása a jellemző. A tiszta és egészséges ivóvíz a hétköznapi életben alapkövetelmény.

Az emberi szervezetben az ozmózisnyomás mintegy 8 bar, ez teszi lehetővé, hogy a tápanyagok eljussanak a szerveinkhez. A növényi szervezetekben ez a nyomás elérheti a 20 bart is, ezért lehetséges, hogy a víz és a tápanyagok eljuthatnak a növények gyökerétől egészen a lombkoronáig.

Membrános víztisztítás alkalmazása lakásokban és otthonokban. Néhány további téma, melyet ajánlunk olvasásra: víztisztítási eljárások ára, fertőtlenítés klórral, víztisztítás szűrés, víztisztító szűrő vásárlása, szolgáltatás ivóvíz.