Membrános víztisztítás

A membránoz víztisztító és fertőtlenítő eljárások közül az egyik legelterjedtebb a fordított ozmózis, mely elven többféle berendezést is készítettek. A szolgáltatás igénybevétele már lakásokban is lehetséges, nincs szükség a klóros ivóvízkezelésre.

A fordított ozmózis

Víztisztító berendezés, fordított ozmózis.

Az ivóvíztisztás többféle módszer segítségével történhet, ezen metódusok egy része otthoni körülmények között is működőképes. A víztisztítás lényege, hogy a vízből a lehető legtöbb szennyező anyagot kiszűrjük. A víztisztítás eredményeképp létrehozott víz minősége annak felhasználási területétől függ, hiszen használhatjuk öntözővíznek, uszodába és ivóvíz tisztításra is.

A mechanikus szűrőberendezések alkalmazása a háztartási gépek védelme szempontjából is fontos.

A membrános víztisztítás története

A vízkezelés kezdeti időszakában a mechanikus homokszűrő berendezések alkalmazása volt népszerű. A 30-as, 40-es években az ivóvíz illat és ízminőségének javítása is fontossá vált,erre a célra adszorpciós szűrők alkalmazását vezették be.

A membrános víztisztító három típusát ismerjük:

  • szűrőbetétes víztisztító
  • ozmózis víztisztító
  • specifikus vízszűrő.

A fordított ozmózisos víztisztítási eljárás

A fordított ozmózis az ozmózis ellentéte, mely lényege, hogy egy félig áteresztő membránon, az ozmózisnyomás hatására átpréselik a vízmolekulákat. Mivel a fordított ozmózis során alkalmazott vízáteresztő réteg áteresztő mérete 0,0001 mikron, ezért szinte minden fizikai és kémiai szennyezőanyagot kiszűr. A folyamat eredményeként nagy tisztaságú ivóvízhez juthatunk.

Az ivóvíztisztítás kifinomult módszereit egyre gyakrabban alkalmazzák otthonokban is, nem csak nagyüzemi vízkezelés alkalmazása a jellemző. A tiszta és egészséges ivóvíz a hétköznapi életben alapkövetelmény.

Az emberi szervezetben az ozmózisnyomás mintegy 8 bar, ez teszi lehetővé, hogy a tápanyagok eljussanak a szerveinkhez. A növényi szervezetekben ez a nyomás elérheti a 20 bart is, ezért lehetséges, hogy a víz és a tápanyagok eljuthatnak a növények gyökerétől egészen a lombkoronáig.

Membrános víztisztítás alkalmazása lakásokban és otthonokban. Néhány további téma, melyet ajánlunk olvasásra: víztisztítási eljárások ára, fertőtlenítés klórral, víztisztítás szűrés, víztisztító szűrő vásárlása, szolgáltatás ivóvíz.