Tartósítás hőkezeléssel

Sterilizálás az élelmiszeriparban

Fertőtlenítés konzerv ipar.

A zöldség- és gyümölcskonzervek minőségének, romlásmentes tárolhatóságának és beltartalmi értékei megőrzésének meghatározó művelete a hőkezelés és a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása.

Sterilizálás és fertőtlenítés

A sterilizálás a konzerviparban 100°C feletti hőmérsékleten történik, pontos hőmérséklet- és nyomásrendje termékenként, valamint csomagolási módozatonként és méretenként eltérő. A csomagolóedényzet ép, sértetlen megtartása érdekében a sterilezőberendezés belső terében uralkodó nyomásnak a konzerven belüli mindenkori nyomáshoz kell igazodnia.

Az üvegek, palackok és befőttek sterilizálása és fertőtlenítése hőkezeléssel sokkal kényesebb feladat. Álló helyzetben a sterilizálás kivitelezése egyszerűbb, mint fekvőhelyzetben.

A helytelen nyomáson végzett fertőtlenítés az alábbi hibákat okozhatja:

  • csőrösödés – nem kilégző zárás esetén alakul ki, ha a belső túlnyomás nagyobb, mint amit a lapka rugalmas alakváltozása követni tud, maradandó deformáció alakul ki,
  • rövidlevesség – kilégző zárású üvegek fekvő helyzetű sterilizálásakor a belső túlnyomás a lapka pereme alatt felöntőlevet szoríthat ki,
  • vízbeszívás – hűtéskor a belső túlnyomás csökkenése – kilégző zárás esetén – a sterilizálótérből vizet szívhat be.

Palackok és tárolóedények fertőtlenítése

A csomagolás és tartósítási hőkezelés megkezdése előtt a tárolásra szolgáló edényeket és palackokat kezelni kell. A mosáshoz célszerű klór-dioxiddal kezelt tiszta ivóvizet használni, mert ez a szer nem csak a baktériumokat pusztítja el, de maradványai nem okoznak minőségbéli változást a tartósított élelmiszereknél.

A klór-dioxid vizes oldata nem csak az élelmiszerek tartósítására, a tárolóedények tisztítására alkalmas, lehetőség van a berendezések és gépek tisztítására is ezt a szert alkalmazni. Célszerű lehet a vizes szer párásítás útján történő alkalmazása, mely során a gyártósori helyiség komplex fertőtlenítése is megoldható.

Tartósítás szakszerűen a gyártás során hőkezeléssel. Néhány további érdekes téma olvasóink számára: élelmiszeripari tisztítás, fertőtlenítés klór-dioxid, ivóvíz kezelés szakszerűen, tartósítás az iparban, sterilizálás TwinOxide szerrel, konzerválás gépek.