A sör minőségének javítása

Baktériumkezelés és tisztítás

Sörfőzés tisztítás fertőtlenítés.

A sörfőzés során rengeteg tényező befolyásolhatja az elkészült ital minőségét, melyet utólag már nem lehet megváltoztatni, ezért a hangsúly a megelőzésen van. A megváltozott minőségű, romlásnak indult sört a legtöbb esetben érdemesebb azonnal elfogyasztani, mint a különféle fogásokat alkalmazni, mert ezek mindegyike valamilyen mellékhatással jár.

Fodrozó sör rátöltése

Bizonyos esetekben szükségessé válhat a leálló erjedés újraindítása. Ennek okai különfélék lehetnek, általában a sörben maradó cukor eltávolítását végzik el így, tisztítással és fertőtlenítéssel. Az erjedés folyamatára a hőmérsékleti tényezők vannak döntő hatással, ha túlságosan lecsökken a környező hőmérséklet, akkor az erjedés leáll.

A fodrozó sör rátöltése annyit tesz, hogy az erjedő sörről lefejtett sörhabot rátöltjük a leállt erjedésű italra, így abban újra megindulhat a cukor lebontásának folyamata. Ha nincs erjedő sörhab, akkor cukros élesztős vizet tölthetünk a sörre.

Tisztítás vegyi anyagokkal

A sörök a tárolási idő alatt letisztulnak, azonban a lebegőanyag mennyisége nem csökken a nullára. A modern sörfogyasztás a teljesen átlátszó, letisztult italt favorizálja, ezért szükség lehet utólagos tisztításra.

A nagyüzemi sörfőzdékben zárt rendszerű szűrőberendezéssel tisztítják meg az italt, mely szűrőrétege kovaföld. Ilyen berendezést nem alkalmazhatunk otthoni körülmények között, illetve nem lenne gazdaságos.

A magáncélra főzött sör esetében a legjobb tanács, hogy fogadjuk el a homályosságot, amennyiben mindenképpen átlátszó italt szeretnénk, akkor a víztisztításban is alkalmazott derítőszerek, vegyszerek alkalmazása lehet a megoldás.

A víztisztításban alkalmazott koaguláló szer rátapad a sörben lebegő seprűdarabkákra és az edény aljára lesüllyedő darabkákat hagyományos, fizikai módszerekkel távolíthatjuk el.

A probléma az, hogy a különféle szennyeződések eltávolítására másféle italkezelő szerre van szükség. A szennyezőanyag típusának meghatározásához nagyfokú tapasztalatra van szükség, esetleg a megfelelő teszterekkel vizsgálhatjuk meg az italt.

A sör ital minőségének szakszerű javítása. Néhány további téma, melyet érdemes lehet részletesebben megismerni: klór-dioxid az élelmiszeriparban, tisztítás sörfőzés, fertőtlenítés ára, tisztítás szakszerűen, vízkezelés az iparban.