Permetező gépek fertőtlenítésre is

Kerti gépek és eszközök

A fertőtlenítő permetezés végezhető kerti szerszámok, gépek segítségével is. A Porozógép, ritkábban használt, de nagyon praktikus növényvédő, permetező eszköz. Ugyancsak különböző méretben és kivitelben szerezhető be, kézi és háti típusban. Ha csak néhány apró növényt (pl. pár tő szamócát) kell beporozni, akkor porozógép helyett megfelel egy ritka szövésű harisnya is.

A fertőtlenítő szer kimérése

Házi kertekben rendszerint csak kis mennyiségű permetszerre, fertőtlenítő szerre van szükség, ezekhez mérlegre van szükség. Jóllehet a szerek egyre nagyobb részét árusítják kis csomagolású egységekben, egy részüket még mindig nagyobb csomagokban, üvegekben hozzák forgalomba. A korszerű növényvédő szereket nagyon pontosan kell kimérni, mert az előírtnál kisebb töménységben csökken a hatásfokuk, túlzott töménységben alkalmazva pedig súlyos perzseléseket okozhatnak.

A por alakú növényvédő szerek kimérésére legcélszerűbb a levélmérleg, amelyet néhány súllyal kell kiegészíteni. Ha igen kis mennyiségű, por alakú szert kell kimérni, akkor alkalmazzuk az ún. patikus módszert: lemérünk 10 g szert, a port papírra tesszük, majd kétfelé osztjuk. Ezt ismét kétfelé osztjuk, majd újra megfelezzük.

A folyékony szereket kalibrált üvegmércével adagoljuk ki.

Védőfelszerelés fertőtlenítéshez

Védőfelszerelések, a házikertben használt növényvédő szerekkel is előfordul mérgezés. Ezért mindig óvatosan és az előírt védőfelszerelések használatával permetezzünk. Keveréskor feltétlenül húzzunk gumikesztyűt, és tegyünk fel védőszemüvegek. A permetlé kifújásánál célszerű zárt munkaruhát, védőszemüvegek gumikesztyűin széles karimájú kalapot használni.

A hőmérséklet és a fertőtlenítés összefüggése

Nagyon hasznos dolog, ha lakásunk ablakából láthatunk egy hőmérőt, igényesebbek a kertben szereljenek fel maximum-minimum hőmérőt, az a permetezések, fertőtlenítés időpontjának meghatározásához nyújt segítséget. Ha a Meteorológiai Szolgálat előre jelzi az országban várható időjárást, barométerünk megfigyelése sem haszontalan.

Szállításhoz

Nagyobb súlyú anyagok, fertőtlenítőszer és termények szállítására célszerű kétkerekű taligát beszerezni. Ezek gyerekkocsi keréknél nem nagyobb mérettel, hajlított alumínium csőköreiből házilag vagy kisüzemileg is elkészíthetők, de üzletben is kaphatók.

Permetező gépek fertőtlenítésre is. Néhány olyan téma, melyet érdemes részletesen is megismerni: víztisztítási eljárások az iparban, fertőtlenítés ára, gép vásárlás, permetező gép az iparban.

Ajánló
Kommentek
  1. Én