Műanyag ablak karbantartása

Milyen szolgáltatásokat vegyünk igénybe?

A műanyag nyílászárók karbantartása rendkívül fontos feladat, különösen a télikert vagy beépített terasz konstrukciója esetében, hiszen ennek legnagyobb felületét teszi ki. A szakemberek azt ajánlják, hogy a szezonnak megfelelően, évente legalább kétszer végezzük el a műanyag ablakok és ajtók alapos tisztítását és karbantartását. Értelemszerűen ez a tavaszi nagytakarítás és az őszi, télre való felkészülés időszakát jelenti.

Tisztítás és mosás

A környezettől és a forgalomtól függően az ablakok tisztítása gyakrabban is történhet, de az évi két alkalom mindenképpen célszerű. A mosás során csak olyan anyagokat és szereket alkalmazzunk, melyek tisztítják, de nem sértik fel az üveg és műanyag felületeket. A klór tartalmú szerek alkalmazása a gumitömítés esetében nem célszerű, ezt inkább csak tiszta, nedves ronggyal, esetleg szappanos vízzel töröljük át.

Üvegbetét cseréje

A műanyag ablakok és ajtók esetében is lehetőség van az üvegbetétek cseréjére. Erre a szolgáltatásra nem csak akkor lehet szükség, ha megsérül az üveg, hanem akkor is, ha a két üveglap közötti légkamra veszíti el hermetikus zártságát. Ilyenkor, különösen a téli időszakban. a pára és a kosz az üvegbetét belső oldalán rakódik le, melyet nem lehet tisztítani. Ilyen esetben a szakemberek új üvegbetétet helyeznek a meglévő műanyag keretbe.

Vasalat karbantartása és cseréje

Ha bármilyen okból ablakos vagy télikertépítő szakember szolgáltatását kell igénybe vennünk, érdemes az összes karbantartási munkát egyszerre elvégezni. A vasalat rendszeres kenése és olajozása megakadályozza a kopást azonban előfordulhat, hogy a mozgó alkatrészek elkopnak, ilyenkor cserélni kell őket. A télikertépítő szakemberek a műanyag nyílászárók javítását is szakszerűen végzik.

A gumitömítések élettartama jóval rövidebb a műanyag ablak és ajtóprofilokéhoz képest, nem beszélve az üvegbetétről. A gumi szakszerű cseréjével megőrizhető az ablakok és ajtók hőszigetelő képessége, ezért nem érdemes halogatni ezt a munkát sem.

Műanyag ablak és nyílászárók karbantartása szolgáltatás. Néhány további téma, melyet érdemes lehet részletesen is megismerni: télikert beépítés, műanyag ablak szerelése, műanyag terasz, beépítés otthon, szolgáltatás ára, karbantartás megrendelése.