Víztározás tartályban

Mezőgazdasági műanyag tartályok

Víztározó műanyag tartály.

A mezőgazdaságban az öntözővizet műanyag tartályokban tároljuk, hogy a mag vetésénél rendelkezésre álljon. Minél több vizet tartalmaz a mag, annál elevenebbek benne az életfolyamatok és annál erőteljesebben lélegzik. A víztartalom és a termelt szén-dioxid (C02), illetőleg a légzés következtében mutatkozó szárazanyag-veszteség között árpánál összefüggés mutatkozik.

A 15% víztartalomig a légzés igen gyenge. Ha azonban a mag víztartalma csak pl. 2%-kal emelkedik (a táblázatban pl. a 16,9%-os érték), a légzés intenzitása ugrásszerűen megnő. Ez a magyarázata annak, hogy a nem kellően száraz mag cséplés után bemelegszik, „megizzad”. Ha azonban a magot 13% körüli víztartalomig kiszárítottuk, baj nélkül raktározható.

Magok tározása

A műanyag tartályokban a tárolás hőfoka is hatással van a légzés intenzitására, de lényegesen kisebb mértékben, mint a víztartalom.

A magot tehát legkisebb veszteség akkor éri, ha szárazon és hűvös magtárban tároljuk.

A víztartalom ismerete azért is szükséges, mert a nagyobb víztartalmú vetőmag ezer- magsúlya nagyobb, hektolitersúlya pedig kisebb, mint a légszáraz magé.

A víztartalom és a tartályok minősége

A légszáraz, 12-13% vizet tartalmazó gabonamagvak veszély nélkül eltarthatók.

Az ilyen víztartalmú gabonamag kemény és sima tapintatú, a tenyéren könnyen lecsúszik, másik maghoz dörzsölve üvegcsengésű, harapva kemény. A16—20% víztartalmú mag duzzadt, a tenyéren nehezen csúszik, harapva tésztás. A műanyag tartályokban a vizet és a magokat is fertőtleníteni kell, hogy a vírus és gombafertőzéseket megakadályozhassuk.

A mag víztartalmát szárítószekrényben, 100-105 °C-on határozzuk meg.

A vetőmag alapos kiszárításáról különböző rendszerű szárítókkal, vagy a magtárban szellőztetéssel, átforgatással kell gondoskodni. Korszerű magtárakban levegőt fúvatnak keresztül a garmadán, így a termés mozgatás nélkül, kevesebb energiafelhasználással szárítható meg.

Víztározás és mezőgazdasági tartályban. Néhány további izgalmas téma, melyet mindenki számára ajánlunk: víztárolás az iparban, tartály ára, mezőgazdasági eszközök, műanyag eszközök ára.