Milyen műanyag tartályt vegyünk?

Az ipari hordók és tározók típusai

Műanyag hordó tartály

A műanyag ipari tartály kiválasztásakor általában a felhasználási cél és terület követelményeit vesszük figyelembe. A tartály tulajdonsága szempontjából nem mindegy, hogy ivóvizet vagy nem steril, emberi fogyasztásra nem használt folyadékokat tárolunk benne.

Az alábbi anyagok tárolására használhatunk műanyag hordókat, tartályokat:

  • ivóvíz vagy élelmiszer
  • üzemanyag
  • kémiai anyagok.

Függőleges és horizontális tartályok

A függőleges tartályok, vagy hordók rendkívül széles és változatos mérettartományban készülnek. A legkisebb, rotációs technológiával öntött tartály 60 literes, a legnagyobb meghaladhatja a 10000 litert is. Ezek nem csak az iparban hasznosíthatók, jó szolgálatot tehetnek a háztáji felhasználásban is, ivóvíz vagy öntözővíz szállítására, tárolására használhatjuk őket.

A fekvő elrendezésben öntött tartályok általában 85 és 6 000 literes űrtartalommal készülnek. Az álló tartályokhoz viszonyítva ezek súlypontja alacsonyabban van, így jóval stabilabban telepíthetők.

Szögletes ivóvíztároló tartályok

Egyes helyiségekben vagy szállítóeszközökön, az optimális helykihasználás érdekében négyzet alapú tartályokra lehet szükség. A kialakítás kedvez a helykihasználási szempontoknak azonban ezen tartályok formájából adódik, hogy jóval kevesebb tömeget képesek deformáció nélkül elviselni. A négyzetalapú tartályok 100 és 500 literes mérettartományban készülnek.

Különleges formájú ivóvíztartályok

A műanyag könnyen és rendkívül változatos módon formázható, ezért alkalmas arra, hogy minden helyzetben tökéletes tartály készülhessen belőle. A lapos, négyzet vagy kocka alakú tartályok a járművek különböző helyeire építhető be, így megkönnyítve a szállítást, helytakarékos módon.

A víztartályok kategóriájába sorolható a műanyag medencék legtöbbje is. Ezek olyan műanyag tartályok, melyek többnyire félig a földbe süllyesztve használhatók.

Milyen műanyag tartályt és hol vegyünk? Néhány további érdekes téma olvasóink számára: élelmiszeripar tartályok, műanyag hordó ára, víztartály vásárlása, ivóvíz tárolás hordóban, műanyag gyártás Magyarország.