Fotelek és kanapék kárpitozása

Az ülőbútorok modern kárpitja

Bőr kárpitozású fotel, bútor.

A kárpitozott, korszerű fotelszerkezetek kialakulásához hosszú út vezetett. A hagyományos – nagy anyag- és munkaigényű – kárpitozott ülőbútorokkal már nem lehetett kielégíteni az egyre növekvő igényeket. A bútorgyártás iparosodása nem hagyta érintetlenül a kárpitosszakmát sem.

A kárpitozott bútorok iparszerű termeléséhez feltétlen szükség volt a kézműves hagyományokra épülő kárpitosszerkezetek korszerűsítésére, ami kezdetben a szerkezeti megoldások egyszerűsítését jelentette.

A kárpitozás menete

Először csak a luxusigényeket kielégítő kárpitot, párnázati részeket egyszerűsítették vagy hagyták el. Így például a karokon és a támlákon a burlék helyett lekerekített léceket helyeztek el, a karok rugózatát elhagyták, az ülések és támlák szabad párnáit megszüntették. Később a főfunkciókat ellátó párnázatokat is vékonyították, a támlák rugózata is elmarad, a heveder tartószerkezetek helyett farostlemezt, vagy más merev lemezt használtak fel. Az alappárnázatok élkivarrása helyett – sokszor az egész alappárnázat elmarad – az epeda élkeretén áthajtott papírlemez csíkot és valamilyen textíliát, vagy úgynevezett rugós élkeretet alkalmaztak a kárpitosok.

A modern kárpitos szolgáltatás

A kárpitkészítés során a támlákról a rugózat után az alappárnázat is elmarad, az éleket nemez- és papírlemez csíkból készült ún. filckantnival alakították ki. A fotelszerkezet kárpitozása a mélypontra a poliuretánhabok megjelenésekor jutott. Ez a fotelszerkezet gyárthatóság szempontjából korszerű volt, kis helyen elfért, de a kárpitozása – merev tartószerkezeten 60-80 mm vastag, ráépített PUR-hab, vagy szabad párna – alig adott egy jól méretezett, korszerű karosszéknél nagyobb kényelmet.

Napjainkban az igények ismét a kényelmes, kárpitozott ülőbútorok felé tolódtak el. A korszerű, kényelmes fotelokra újból a rugalmas szerkezeteket helyezik.

A kárpitozás állványzata

A korszerű, kárpitozott fotel- és kanapé-állványszerkezetek jellemző tulajdonsága, hogy szerkezeti egységekből épülnek fel, amely egysége bekárpitozás után egyszerűen és gyorsan összeszerelhető. Az összeszerelés lehet oldható vagy oldhatatlan kötésű. Kárpitosmesteri szempontból az oldható összeépítés előnyösebb. A korszerű fotelállványok általában többféle anyagból, célszerű anyagkombinációkkal készülnek. Még ma is a természetes faanyagokat és a fahelyettesítő anyagokat használják leggyakrabban állványszerkezeti anyagként.

Fotelek egyéb bútorok és kanapék szakszerű kárpitozása. Néhány téma, mely részletes megismerése hasznos lehet mindenki számára: kárpit készítés ára, bútor kárpitozás szolgáltatás, ülőbútorok szakszerű javítása, kárpitos szolgáltatás megrendelése, Budapest szolgáltatás árak.