Tömés a fogorvosnál

Budapesti gyökérkezelés a fogászaton

A gyökértömésre használt cementhez gyógyszerként jodoformot, vioformot, hidroxikinolint, argentum praecipitatumot adhatunk, fontos, hogy a hozzákevert anyagoknak legalább egyike jó röntgenárnyékot adjon, hogy a gyökértömést jól felismerhessük röntgenképen, bár a foszfátcement maga is jó röntgenárnyékot ad.

Gyógyászati fogtömések

Gyógycementnek minősíthetjük az enyhén dezinficiáló mellékhatású, s ezért tejfogak tömésére ajánlott rézcementet, amely tulajdonképpen nem cink-, hanem rézoxifoszfát. Dezinficiáló hatása van a salvitn&k., amely higanyt tartalmaz. Egyik használatát sem tartjuk indokoltnak.

Polikarboxilát-cement. Ennek pora 10%-nál kevesebb MgO-t tartalmazó ZnO, folyadéka 40%-os vizes poliakrilsav-oldat. Pasztaszerűen sűrűre kell keverni, ha cementalapként kívánjuk használni, és hígabbra, ha betét, korona vagy híd cementezésére. A por is, folyadék is igen érzékeny levegővel való érintkezés iránt, mert egyrészt víz párologhat el belőle, másrészt vizet vehet fel.

Fogorvosi eszközök

Megkeményedésekor a Zn-ionok keresztkötéseket hoznak létre a poli- akrilsav-láncok között, melynek savi gyökei kalciummal vagy más fémionnal komplexet (chelátot) képeznek. E chelátképződés folytán a kemény fogszövetben tartalmazott Ca-mal is reagál, s így a kemény fogszövethez vegyileg is kötődik. Kötődése a zománchoz szorosabb, mint a dentinhez, ezért alkalmasabb pl. orthodontiai horgok közvetlen felragasztására, mint pl. betét cementezésére. Jóllehet a folyadék pH-ja 1,5 körül van, tehát erősen savi, kötés közben hamar eléri a semleges reakció zónáját, s pulpakárosodást nem okoz. Kompozíciós tömés alábélelésére, dublírozására is alkalmas.

Tömés és fogászati kezelés a fogorvosnál. Néhány olyan tartalom, mely érdekes és izgalmas lehet minden olvasó számára: fogorvos Budapesten, fogászat a 13. kerületben, fogtömés ára, budapesti fogászat árai.